helvetets nio cirklar

Jonathan Brott 25 september

Året var 2023 och vi, eller kanske jag själv, stod inför någon slags avgrundens rand. Clara och jag hade gett oss själva i uppdrag att resa rakt in i mörkrets hjärta, Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Några dagar innan fick vi dessutom höra av Ludvig Köhler att han kunde tänka sig rapportera även han. Varför gör vi det här? Ja, jag tror att vi älskar kulturen.

De kommande dagarna kan ni följa ett antal ganska bakfulla och syrliga inlägg om litteraturbranschens upplösning. Följ oss när vi träder in i ängsliga författarmingel, TikTok-montrar, och tre små små hotellrum på litteraturvärldens svar på Way out West.

Häromdagen blev vi även approcherade av ett ansiktslöst restaurangkonglomerat med det perfekta namnet “Göteborgsfamiljen”. Vi sa ja, till livet, vi ropade ja, och resultatet blir det så kallade “RUM FÖR NEPOTISM”. En litterär salong på Restaurang Skanshof. Föreställ dig ett osäkrat rum i “ett internationellt brasserie med inspiration från såväl svensk västkust som New York och det öppna köket langar ut ostron, råbiff[…]”

Varmt välkomna. Man kan klicka på bilden nedan.

Det var söndag när vi kom på idén att göra det här. Clara försökte komma på en bra öppningsrad att slidea in i någons twitter-dms med. Har ni något förslag, hör av er till 073332902. Jag tror han är basist. Vi tar emot swish också.

Gud det känns sååå retro att hålla på och blogga. Men det ska vi göra. Jag är själv mer van vid att skriva en slags självutlämnande dagbok som nog bättre kan likställas med holländskt snusk. Har ni läst Turkisk Konfekt av Jan Wolkers? Den är som Ögats Historia, fast utan all poesi. Det är lite som vad Stig Larsson sa om Zac Smiths ALLT ÄR HELT OKEJ som jag nyligen översatt. En redacted blurb.

Den första texten är väldigt bra. Felet med resten är det här: Sen jag var barn har jag inte klarat av att läsa serietidningar… Fantomen, cowboy, vilda västern etc… Det är ju ingen som pratar eller ser ut så på riktigt. Jag trodde inte på det. Därför har jag konsekvent ogillat all form av scifi och allt som är overkligt. När du väl har gjort tokiga grejer så finns det inget som blir sensationellt. Du måste ha ett tak. Det är precis som med hardcore-porr.

– Stig Larsson

Låt mig också kortfattat introducera mina medbloggare. Clara Cronhielm, Sveriges kanske skojfriskaste och skarpaste krönikör. Hon kommer hata mig för att jag kallar henne det. Kolumnist är vad hon är. Jag lärde känna henne när hon läste upp en text på något ungdomsmagasins release. “Sex and the södra” hette texten och jag ropade “give this woman a kolumn i Expressens papperstidning”. Jag har en granne som fortfarande läser kvällstidningarna i pappersform. Han är den enda. Konstnärslön till den mannen genast.

Sen har vi Ludvig Köhler som jag tror gick med på att skriva här med tanken om att få betalt. Vi får se hur det blir med det. Han behöver ingen introduktion. Man kan läsa hans redan existerande blogg på den otroliga webbaddressen: ludvig.substack.com. En sann pionjär. Det var han, EMB, och Ivar Arpi som var först med Substack och de kommer tjäna multum på sina URL:er. Det är som att äga ikea.com.

Slutligen har jag fått en utskällning av en annan Clara. Clara Olausson. En stark vän av redaktionen. Man kan läsa en helt otrolig exposé hon skrivit här nedanför:

ur L’amour – La mort #10 – FIKTIONER

(jag fick feeling, du kan köpa numret i din lokala bokhandel). Hon blev ursinnig att vi inte bett henne blogga. Nog skulle hon ha tackat nej, men hon hade uppskattat frågan. Hon skriver sannolikt ett gästinlägg här. Jag orkar inte fixa en till illustration. Eller så blir det hostile takeover. Vi får se.

Nåväl, här är planen:

Tisdag: Resa ned till Göteborg av oklara anledningar.

Onsdag: Litteraturpolitiskt toppmöte = äta frallor och hänga med bibliotekarier.

Torsdag: RUM FÖR NEPOTISM + försöka smita in på NoK-minglet. Enligt källor har flera författare “osat” dit och fått ett strängt svar om att de inte var inbjudna.

Fredag: Jonathan läser ur en tidigare oannonserad bok i IT-LITS Monter + diplomatmingel + Gläntafesten?

Lördag: En kväll i mörkrets hjärta.

Ni hittar oss online, den kommande veckan.

Hör av er till redaktionen@lamourlamort.se om ni vill att vi gör reklam för erat mikroförlag, mikrobryggeri, eller högerextrema tidskrift som portats från Bokmässan av rimliga skäl. Vi säljer ut!